Δεύτερο και πρώτο παιδί: Οδηγός επιβίωσης για αρμονική συμβίωση

Calendar 02 Νοεμβρίου 2017

Όταν ανακαλύψατε πως είστε έγκυος στο δεύτερο παιδί, πολύ πιθανόν να κάνατε εικόνα στο μυαλό σας τα οφέλη που θα είχε ένας αδελφός ή μία αδελφή στο πρωτότοκο παιδί σας.
Δεν πέρασαν καθόλου από το μυαλό σας όμως σκηνές ανταγωνισμού και καβγάδες. Όμως, η απόκτηση δεύτερου παιδιού πάει συνήθως παρέα με σκηνές τύπου καβγάδων για ένα παιχνίδι, ή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ή ακόμα και την ώρα του φαγητού στο μεσημεριανό τραπέζι.
Το να τα βοηθήσετε να κάνουν... ανακωχή καθώς μεγαλώνουν είναι μία από τις πιο δύσκολες αποστολές που έχουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες να αντιμετωπίσουν. Να λοιπόν ένας... οδηγός επιβίωσης από τους ειδικούς για να καταφέρουν οι γονείς να συμφιλιώσουν τα παιδιά τους και να τα φέρουν κοντά για να είναι αγαπημένα για μία ζωή...

1. Επιτρέψτε τα παιδιά σας να φροντίζουν το ένα το άλλο
Αν αφήσετε τα παιδιά να έχουν ενεργό ρόλο στον τρόπο που λειτουργεί η οικογένεια, θα πετύχετε τον στόχο σας.
2. Αντιμετωπίστε τα παιδιά σας ως μεμονωμένες προσωπικότητες
Έτσι, δεν θα ζηλεύει το ένα παιδί το άλλο και θα νιώθει το καθένα ξεχωριστό.
3. Μην αγνοείτε τις ανάγκες του πρωτότοκου παιδιού σας
Μπορεί ένα νεογέννητο παιδί να έχει την απόλυτη ανάγκη σας, όμως θα πρέπει να διεκδικείτε να έχετε χρόνο ελεύθερο για να τον περάσετε με το πρώτο σας παιδί ώστε να μη νιώσει παραμελημένο.
4. Αφήστε να υπάρξει σύγκρουσή ανάμεσά τους, μην προσπαθήσετε να την καταπνίξετε.
Πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση ώστε να μάθουν τι πάει να πει διαχείριση θυμού. Πρέπει επίσης να τους εξηγήσετε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα και ο θυμός
5. Ακούστε τα παράπονά τους, αναγνωρίστε τις ανησυχίες τους
Αυτό είναι το πρώτο βήμα, να ακούσετε το κάθε παιδί σας με σεβασμό και μετά να τα ενθαρρύνετε να ακούν το ένα το άλλο.
6. Βοηθήστε τα παιδιά σας να διαχειρίζονται τον θυμό τους
Όταν σε έναν καβγά τα πράγματα ξεφεύγουν, οι γονείς θεωρούν πως ανάμεσα στα παιδιά τους, το ένα είναι ο θύτης και το άλλο το θύμα. Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βρείτε ως γονείς τη χρυσή τομή και να υποστηρίξετε και τα δύο παιδιά σας με τον τρόπο σας.
7. Μετατρέψτε τη σύγκρουση σε ειρηνική διευθέτηση μιας διαφοράς ανάμεσα στα παιδιά.
Αν για παράδειγμα τα δύο παιδιά καβγαδίζουν για το ίδιο παιχνίδι, προτείνετέ τους να παίξουν εναλλάξ ώστε να το ευχαριστηθούν και τα δύο.
8. Να τους θυμίζετε πως η αδελφική σχέση κρατά για πάντα
Σε κάθε έντονη στιγμή που βιώνουν τα παιδιά σας, καλό είναι να τους θυμίζετε πως… το αίμα νερό δεν γίνεται και πως αργά ή γρήγορα πρέπει να τα ξαναβρούν γιατί είναι αδέλφια.

VI-70219-NOVALAC-11/2017

Πηγή:
http://www.mothersblog.gr/mama/oikogeneia/story/50197/deytero-kai-proto-paidi-odigos-epiviosis-armoniki-symviosi