11 χρυσοί κανόνες για τα playdates ώστε να πάνε όλοι στα σπίτια τους χαρούμενοι
Μερικοί χρυσοί κανόνες που οι μαμάδες πρέπει να ακολουθούν όταν έρχεται η στιγμή για ένα playdate στο σπίτι.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε και ακόμη περισσότερα που δεν πρέπει να κάνετε!
Μια μαμά η Lana Hallowes έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο που σίγουρα βρίσκει σύμφωνες όλες τις μαμάδες. Απευθύνεται στις φίλες της μαμάδες που κανονίζουν playdates. Ιδού οι χρυσοί κανόνες της!
1. Μην καθαρίζεις για εμένα
Αυτό είναι για τις μαμάδες.
Αν δεν καθαρίσεις για εμένα, δεν θα καθαρίσω εγώ για εσένα και έτσι θα είμαστε και οι δυο χαρούμενες και καθόλου αγχωμένες για την ακαταστασία του σπιτιού. Οκ;
2. Μην φέρεις φαγητό
Εκτός και αν το παιδί σου είναι αλλεργικό και θες να του φέρεις κάτι που ξέρεις ότι επιτρέπεται να φάει. Μη φέρεις σνακ ή γλυκά.
Τι θα έλεγες να τον ταΐσω όταν θα έρθει σπίτι μου και εσύ να κάνεις το ίδιο όταν τον στείλω στο δικό σου; Έτσι δεν θα έχω το άγχος να αγοράσω κάτι για να στον στείλω.
Απλά!
3. Να προσέχεις τα παιδιά στην αυλή και το μπαλκόνι
Συγγνώμη, αλλά αν έχει καλό καιρό και θες να βγάλεις τα παιδιά στο μπαλκόνι ή την αυλή, σίγουρα θα πρέπει να είμαστε και εμείς εκεί γύρω. Θα πρέπει να τα παρακολουθούμε γιατί μπορεί να χτυπήσουν.
4. Ας τα αφήσουμε να παίξουν
Ας μην είμαστε όλη την ώρα πάνω από το κεφάλι τους λέγοντάς τους τι να κάνουν! Θα πρέπει να τα αφήνουμε να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να διαλέγουν μόνα τους το τι θα παίξουν.
Τα playdates τα βοηθάνε να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ακόμη και αν τσακωθούν για κάτι ας τα αφήσουμε να βρουν τη λύση μόνα τους εκτός και αν φυσικά προκύψει κάτι σοβαρό. Τότε ίσως και να χρειάζονται τη βοήθειά μας.
5. Ας μένουμε σταθερές στους χρόνους μας
Καλό θα είναι όταν λέμε ότι θα παίξουν 2 ώρες... να είναι δύο ώρες, υπολογίζοντας πάντα εκείνα τα 5 με 10 λεπτά παραπάνω που θέλουν τα παιδιά.
Δεν χρειάζεται να επιμένεις εσύ ή εγώ για να μείνουν τα παιδιά παραπάνω. Έτσι αποφεύγουμε την γκρίνια!
Μην αγνοείς τα μηνύματα στο κινητό
Αν μια μαμά μου στείλει μήνυμα να βρεθούμε για να παίξουν τα παιδιά δεν θα την αγνοήσω. Ακόμη και αν δεν μπορώ θα της απαντήσω.
Εγώ ποτέ δεν οργανώνω την εβδομάδα μου. Υπάρχουν όμως μαμάδες που το κάνουν. Οπότε ας είμαστε ευγενικές η μία με την άλλη.
6. Μην τα ταΐζουμε «βλακείες»
Δεν είμαι κανένα «φρικιό» της υγιεινής διατροφής, αλλά μου αρέσει να διατηρώ την ισορροπία στο φαγητό του παιδιού. Αντί για σοκολάτες, ζαχαρωτά και γαριδάκια θα προτιμήσω ένα φρούτο ή κάτι σπιτικό για να φάνε τα παιδιά.
7. Μην επιτρέπεις κινητά, τάμπλετ και τηλεόραση
Τα playdates είναι για να παίζουν τα παιδιά και όχι για να βλέπουν τάμπλετ, κινητά και τηλεόραση. Ξέρω ότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη, αλλά τουλάχιστον σεβάσου τη δική μου.
8. Πες στα παιδιά τους κανόνες που υπάρχουν στο σπίτι σου
Αν έχεις κανόνα να βγάζουν οι επισκέπτες τα παπούτσια στο σπίτι, πες το. Αν δεν θες τα παιδιά να τρώνε στο δωμάτιο, πες το. Το ίδιο θα κάνω και εγώ.
9. Αν σε καλώ σπίτι μου, κάλεσε με κι εσύ
Αν σε έχω καλέσει αρκετές φορές σπίτι μου, κάλεσέ με κι εσύ. Καλό θα είναι γίνεται εναλλάξ.
10. Μην αφήνεις τα παιδιά μόνα τους αν δεν θέλουν
Δεν έχω πρόβλημα να μου φέρεις τα παιδιά σου και να φύγεις. Κάθε άλλο. Αν όμως τα παιδιά σου δεν θέλουν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι μου, μείνε κι εσύ. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν άνετα για να απολαύσουν το παιχνίδι τους. Οπότε μείνε να πιείς ένα καφεδάκι μαζί μου.
VI-20100-NOVALAC-3/2020
«Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας»