Επώδυνες θηλές
Είναι φυσιολογικό να πληγιάζουν από το θηλασμό;
Οι επώδυνες θηλές είναι τόσο κοινό στις νέες μητέρες που θηλάζουν, ώστε μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι είναι κάτι φυσιολογικό και απλά πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό. Δεν είναι όμως έτσι.
Ας δούμε μερικές συμβουλές για πετυχημένο θηλασμό:
Κατά την πρώτη εβδομάδα, είναι φυσιολογικό να έχουν κάποιο πόνο ή ευαισθησία που διαρκεί για μερικά δευτερόλεπτα, όταν το μωρό θηλάσει για πρώτη φορά.
Αυτό που δεν είναι απαραίτητο ή φυσιολογικό είναι, όταν ο πόνος διαρκεί όλη την ώρα του θηλασμού.
Ορισμένες φορές είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία μας να θηλάσουμε το μωρό μας που αγνοούμε τον πόνο και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Μπορεί οι θηλές να αρχίσουν να ραγίζουν και να αιμορραγούν. Έτσι ο θηλασμός θα είναι ανυπόφορος.
Τι προκαλεί πόνο στη θηλή;
Ένας από τους λόγους που τραυματίζουν τη θηλή, είναι το γεγονός ότι το μωρό δεν παίρνει στο στόμα του κανονικά το στήθος αλλά μόνο την άκρη της θηλής. Η συμβουλή του ειδικού για το πώς να τοποθετήσετε καλύτερα το μωρό την ώρα του θηλασμού, είναι πολύ χρήσιμη.
Επίσης, η χρήση της αντλίας του μαστού, θέλει προσοχή γιατί ο κακός χειρισμός της μπορεί να τραυματίσει την θηλή.
Εάν το μωράκι σας έχει άφθες στο στόμα του, μεταδίδονται και σε σας, με αποτέλεσμα τον πόνο και τραυματισμό των θηλών. Μπορείτε να το καταλάβετε από τα εξής συμπτώματα : φαγούρα, κοκκινίλα, πόνος στη θηλή αλλά και στο στήθος κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον θηλασμό.Ο γιατρός σας με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα σας βοηθήσει.
Φυσαλίδα γάλακτος. Αυτή προκαλείται όταν ένα πολύ λεπτό στρώμα του δέρματος αναπτύσσεται στην άκρη της θηλής και παγιδεύει το γάλα. Ο γιατρός σας είναι ο πιο κατάλληλος για να σας βοηθήσει. Διαφορετικά ίσως χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να θεραπευτεί από μόνη της.
Το ίδιο συμβαίνει και με το σχηματισμό μιας μικρής «φουσκάλας» στη θηλή, που έχει σαν αποτέλεσμα να «κρατά» το γάλα μέσα. Μία ζεστή κομπρέσα και αμέσως μετά θηλασμός βοηθά πάρα πολύ.
Μία άλλη αιτία για την εμφάνιση της φυσαλίδας ή της φουσκάλας στη θηλή είναι η δερματίτιδα που προκαλείται από την χρήση κάποιας αλοιφής ή κρέμας για τη θηλή. Φυσικά διακόπτουμε τη χρήση αμέσως και συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας.
Επίσης αν έχουμε ιστορικό έρπητα, σταματάμε αμέσως τον θηλασμό και βλέπουμε τον γιατρό μας. Υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί ο έρπις στο μωρό αν θηλάζουμε κατά τη διάρκεια της έξαρσης του έρπητα.
Έως ότου επουλωθεί η πληγή και είναι πάλι ασφαλές να θηλάζετε το μωρό, σε αυτό το στήθος, πρέπει να παίρνουμε το γάλα με την αντλία για να προστατεύσουμε το στήθος, αλλά να το πετάμε. Αν μόνο ένα από τα στήθη έχει επηρεαστεί, είναι ασφαλές να θηλάζουμε το μωρό μας από το άλλο.
Αγγειοσπασμός. Εάν η θηλή σας φαίνεται χλωμή και αρχίζει να πονάει έντονα, λίγα δευτερόλεπτα ή μερικά λεπτά αφού αρχίσετε τον θηλασμό και στη συνέχεια επιστρέφει στο κανονικό χρώμα, αυτό οφείλεται σε σπασμό στα αιμοφόρα αγγεία της θηλής. Λιγότερο συχνά προκαλούνται σπασμοί των αγγείων και στις δύο θηλές ταυτόχρονα και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από λίγα λεπτά. Όπως πάντα ο γιατρός μας θα βοηθήσει στην θεραπεία του.
Πως μπορώ λοιπόν να θεραπεύσω τον πόνο στη θηλή;
Επικοινωνήστε με σύμβουλο θηλασμού για βοήθεια, το συντομότερο δυνατόν. Όταν γνωρίζουμε την αιτία του πόνου, η λύση είναι συχνά πολύ απλή.
Μπορείτε εν τω μεταξύ να θηλάζετε, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ανάγκη να υποφέρετε. Εάν οι θηλές σας είναι τόσο επώδυνες, ώστε φοβάστε να βάλετε το μωρό στο στήθος σας, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα, για 12 ή 24 ώρες, χρησιμοποιώντας μία πολύ καλή αντλία για να παίρνετε το γάλα και να ταΐζετε το μωρό, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για σας.
Με τη συμβουλή πάντα της ειδικού και τη βοήθεια όπου χρειάζεται του γιατρού μας, θα απολαύσουμε και θα χαρούμε το υπέροχο αυτό συναίσθημα του θηλασμού του μωρού μας, ξέροντας ταυτόχρονα πόσο καλό κάνει στην ανάπτυξή του.
Πηγή: paidorama.com