Μεγαλώστε αγαπημένα αδέλφια με ισχυρούς δεσμούς!

Calendar 23 Νοεμβρίου 2016

Τα αδελφάκια δεν έχουν δικαίωμα επιλογής στο να έχουν ή όχι αδελφάκι, μπορούν όμως να αποφασίσουν αν θέλουν να είναι φίλοι μεταξύ τους. Και αυτό είναι με τη σειρά του απόρροια από τον δεσμό που θα χτίσουν καθώς μεγαλώνουν.

Αυτό πάλι, δεν είναι εύκολη δουλειά. Είτε είναι κοντά στην ηλικία, είτε έχουν πολύ μεγάλη διαφορά, οι συγκρίσεις και οι καβγάδες μπορεί να υπάρχουν πάντα. Τα μικρά ασήμαντα θέματα μπορεί να προκαλέσουν οικογενειακές συρράξεις, τεράστιους τσακωμούς και μεγάλα διλήμματα, πολύ μεγάλη θλίψη, πολλά δάκρυα, πολλά δράματα... Ας δούμε μερικές συμβουλές για να δυναμώσετε τον δεσμό των παιδιών σας, αν βλέπετε πως δεν τα πάνε και πολύ καλά...

  1. Απαιτείστε σεβασμό

Ακόμη και στη διάρκεια μιας διαφωνίας, θέστε όρια σεβασμού από νωρίς. Μην θεωρείτε ότι το μικρότερο παιδί μπορεί να είναι πιο άταχτο επειδή είναι πιο μικρό. Κάντε το ξεκάθαρο, ότι περιμένετε από όλα σας τα παιδιά να δείχνουν καλούς τρόπους, σεβασμό, κατανόηση και να μην ξεχνούν να φέρονται όπως θα ήθελε να του φέρονται.

  1. Βρείτε την πηγή

Αν τα παιδιά σας τσακώνονται για να τραβήξουν την  προσοχή σας, όποτε βαριούνται, ψάξτε τη λύση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τσακώνονται αλλά ότι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Ή ότι ζητούν χρόνο μαζί σας. Επικεντρωθείτε στην πηγή του προβλήματος και λύστε αυτό που πραγματικά φέρνει τη διαφωνία.

  1. Ενισχύστε τη συνεργασία

Σκεφτείτε διάφορες δραστηριότητες που δεν «βολεύουν» περισσότερο το ένα ή το άλλο παιδί. Βρείτε καινούργιους τρόπους απασχόλησης, έξω από τα συνηθισμένα, και κάντε τους να συνεργαστούν για να παίξουν ή να λύσουν το πρόβλημα ή ακόμη και για να σας συναγωνιστούν. Κάντε τους ομάδα, σε κάτι νέο. Μη διαλέξετε το αγαπημένο χόμπι του ενός ή του άλλου, ώστε να μη νιώθει κανείς κατώτερος ή λιγότερο ικανός.

  1. Μάθετέ τους να τα βρίσκουν

Δεν είναι σημαντικό μόνο για όσο είναι παιδιά, το να μάθουν να διαφωνούν με σεβασμό, χωρίς να ζητούν πάντα τη δική σας παρέμβαση. Η ικανότητα να τα βρίσκουν, να ζητούν συγνώμη, να το εννοούν και να συνεχίζουν, είναι μία διαδικασία που θα τους ευνοήσει σε όλη τους τη ζωή, ειδικά μάλιστα όταν μεγαλώσουν. Καλλιεργήστε το, διδάξτε το, δείξτε το, και πρώτοι από όλους κάντε το κι εσείς. Μπροστά τους, μαζί τους, με τον σύντροφό σας, με τους φίλους σας. Είστε το πιο άμεσο παράδειγμά τους.

  1. Ενισχύστε την αμοιβαία υποστήριξη

Όταν το ένα έχει αγώνα, επιδείξεις, εξετάσεις ή γιορτή, κάντε το άλλο τον πιο θερμό θεατή του. Και όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή πρέπει να μάθουν να είναι εκεί για το αδελφάκι τους. Ζήστε οικογενειακά τις στιγμές αγωνίας, αποτυχίας, επιτυχίας και επιτεύγματος. Ζήστε οικογενειακά και τη συγκίνηση μαζί και την επιβράβευση.

  1. Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας για να μη το κάνουν και αυτά. Δείξτε τους τη σημασία της ατομικότητας, του σεβασμού, της διαφορετικότητας του κάθε παιδιού και τονίστε τις ομοιότητες και τα κοινά που τους κάνουν αδέλφια, εξηγώντας πόσο τυχεροί είναι που έχουν ο ένας τον άλλον.

  1. Μην τους στερείτε τον ατομικό τους χρόνο

Πρέπει να θυμάστε ότι όλοι χρειάζονται χρόνο μόνοι τους. Δεν είναι ανάγκη να είναι πάντα μαζί, και εσείς θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι λογικό και δίκαιο να θέλουν να παίξουν και μόνα τους. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τον χρόνο του άλλου, και ακόμη κι αν είναι δίδυμα, κάντε τους να καταλάβουν ότι δεν είναι ανάγκη να παίζουν πάντα μαζί...

Πηγή:www.mothersblog.gr