Πώς να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε τα μητρικό γάλα

Calendar 05 Ιανουαρίου 2016

Αν θηλάζετε αλλά πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας ή να λείψετε για κάποιες ώρες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το μητρικό γάλα διατηρείται τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη.

Αρχικά θα πρέπει να αντλήσετε το γάλα από το στήθος . Η συλλογή γίνεται σε 5 -7 λεπτά από κάθε μαστό, χωρίς να κουράζεστε και χωρίς να ταλαιπωρείτε το στήθος σας. Μη στενοχωριέστε αν η ποσότητα που βγήκε είναι μικρή, γιατί είναι φυσιολογικό άλλες φορές η ποσότητα να είναι μικρότερη και άλλες μεγαλύτερη. Στη συνέχεια, ανοίγετε το μπιμπερό με προσοχή, ρίχνετε μέσα το γάλα που συγκεντρώθηκε, το ξανακλείνετε, κολλάτε πάνω την ετικέτα με την ημερομηνία της πρώτης συλλογής και το τοποθετείτε στο ψυγείο. Καθεμία ποσότητα γάλακτος που μαζεύετε μπαίνει στο ίδιο μπιμπερό μέχρι να γεμίσει, δηλαδή μέχρι το γάλα να φτάσει 3 δάχτυλα πιο κάτω από το στόμιο. Όταν το πρώτο μπιμπερό γεμίσει, χρησιμοποιούμε το δεύτερο κ.ο.κ.

Διατήρηση του μητρικού γάλακτος
- Διατήρηση στο ψυγείο σε θερμοκρασία +4 C
Στη θερμοκρασία αυτή το γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες. Επομένως, εφ' όσον το μητρικό γάλα που συλλέγετε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 24 ώρες, δε χρειάζεται να τοποθετηθεί στην κατάψυξη αλλά  στο ψυγείο σε θερμοκρασία +4 C. Η καλύτερη θέση για το γάλα στο ψυγείο είναι στα ράφια και όχι στην πόρτα. Αν το ψυγείο ανοίγει συχνά, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει οπότε προσπαθούμε να μην κρατάμε το γάλα στο ψυγείο για πάνω από 3-7 μέρες.

- Διατήρηση στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -20 C
Όταν το γάλα που μαζεύτηκε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μετά από 24 ώρες, τότε τοποθετείτε στην κατάψυξη. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -20 C τουλάχιστον 3 μήνες.

 Χρήσιμες συμβουλές

  • Να θυμάστε ότι και το μητρικό γάλα μπορεί να ξινίσει! Πάντα να το μυρίζετε πριν το πιεί το μωρό.
  • Δεν αναμιγνύετε γάλα διαφορετικής θερμοκρασίας.
  • Το μητρικό γάλα μπορείτε να το αποθηκεύετε σε αποστειρωμένες σακούλες συλλογής μητρικού γάλακτος απο το φαρμακείο (προσέχουμε να είναι BPA free).
  • Μην γεμίζετε μέχρι πάνω τις σακούλες ή τα μπουκάλια  γιατί μπορεί να χυθεί το γάλα όταν ξεπαγώσει.
  • Ελέγξτε την ποσότητα γάλατος που θα αποθηκεύσετε σε κάθε δοχείο. Αν βάλετε πολύ περισσότερη από αυτή που πίνει το μωρό , όση περισσέψει δεν μπορεί να καταψυχθεί ξανά.

 

Πηγή