Συμβουλές για να κοιμάται το μωρό σας με ασφάλεια

Calendar 01 Απριλίου 2019

Η τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας. Τα μωρά, ειδικά τα νεογέννητα, έχουν μεγάλη ανάγκη από ύπνο.

Ο ύπνος είναι βασικής σημασίας στοιχείο για την ανάπτυξη του βρέφους. Το μωρό σας χρειάζεται ύπνο. Το ίδιο και εσείς. Θα κοιμηθείτε και οι δύο ευκολότερα και καλύτερα αν γνωρίζετε μερικά βασικά σημείο για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το μικρό σας ασφαλές ενώ κοιμάται.

Θέση: Η καλύτερη θέση ύπνου για τα βρέφη είναι με την πλάτη. Ο ύπνος με την κοιλιά δεν ενδείκνυται καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή του παιδιού. Ούτε και η θέση στο πλάι καθώς το μωρό μπορεί εύκολα να γυρίσει μπρούμυτα.

Κούνια: Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα σταθερό στρώμα, που ταιριάζει καλά στην κούνια, και όχι ένα υπερβολικά μαλακό στρώμα ή στρώμα νερού. Μην τοποθετείτε μαξιλάρια, λούτρινα παιχνίδια, καλύμματα για την κούνια ή σφήνες μέσα στην κούνια του μωρού. Με απλά λόγια, η πιο ασφαλής κούνια είναι η άδεια κούνια και οτιδήποτε μπορεί να καλύψει το κεφάλι ενός μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν συνιστάται.

Κλινοσκεπάσματα: Τα σκεπάσματα (κουβέρτα, σεντόνι) θα πρέπει να καλύπτουν το μωρό μέχρι το στήθος και τα χέρια του να μένουν απ’ έξω για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μετατοπιστούν στο κεφάλι και να προκαλέσουν ασφυξία. Μια καλή λύση είναι ο υπνόσακος, χωρίς κουκούλα, που κρατάει το παιδί ζεστό χωρίς να καλύπτει το κεφάλι του. 
Θερμοκρασία: Τα βρέφη πρέπει να είναι ελαφρώς ντυμένα για ύπνο. Αποφύγετε το υπερβολικό ντύσιμο και ελέγξτε αν το μωρό είναι ζεστό ή ιδρωμένο. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρήσετε ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου με θερμοκρασία δωματίου περίπου 20 βαθμούς Κελσίου.

Πιπίλα: Μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει αλλά μην το πιέζετε αν δεν τη θέλει ή μην επιμένετε να την ξανατοποθετήσετε στο στόμα του αν του φύγει την ώρα που κοιμάται.

Τεχνολογία: Μπορείτε να παρακολουθείτε το μωρό σας όταν κοιμάται μέσω των ειδικών οθονών ενδοεπικοινωνίας καλό όμως είναι να μην επαναπαύεστε στην τεχνολογία αλλά να ελέγχετε η ίδια το μωρό όταν κοιμάται ανά τακτά διαστήματα.

Ίδιο δωμάτιο – ίδιο κρεβάτι: Οι γονείς θα μπορούσαν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με το παιδί ειδικά το πρώτο διάστημα – θα βοηθούσε τη μητέρα που θηλάζει καθώς και την καλύτερη εποπτεία του παιδιού την ώρα του ύπνου. Τα βρέφη καλό είναι να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι και να μην το μοιράζονται με τα αδέλφια ή τους γονείς τους. Ακόμη και αν έχετε δίδυμα βάλτε το καθένα στην κούνια του. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγετε να παίρνετε μαζί σας το μωρό στο κρεβάτι σας καθώς μπορεί να βυθιστείτε σε βαθύ ύπνο (εξ αιτίας της κούρασης για παράδειγμα) και άθελά σας να προκαλέσετε ασφυξία στο μωρό.

VI-90165-NOVALAC-4/2019

https://www.mothersblog.gr/paidi/anaptyxi/story/72128/symvoyles-gia-na-koimatai-to-moro-sas-me-asfaleia