Τι να κάνεις αν το μωρό σου κοιμάται μόνο στην αγκαλιά σου
Για να διδάξει μια μαμά στο μωρό της μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου, είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Μπορεί το μωρό σας να έχει μάθει να κοιμάται στα χέρια σας αλλά αυτό είναι εντάξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά είναι εξίσου σημαντικό το παιδί σας να μάθει να κοιμάται το ίδιο εύκολα ακόμη και σε άλλα μέρη.
Όπως εξηγεί και η παιδίατρος και εμπειρογνώμονας ύπνου Lindsay Mizrahi, MA, CCC-SLP, και ιδρυτής του The Pediatric Sleep Consultant, «Για ένα μωρό είναι "πρόβλημα" αν μάθει να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά. Πολλά μωρά είναι ανήσυχα αν χρειαστεί να κοιμηθούν οπουδήποτε αλλού!».
Έτσι τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας αναπτύσσει την ικανότητα του να κοιμάται μόνο του;
#1 Πρώτα απ 'όλα, να καταλάβετε γιατί του αρέσει να κοιμάται στην αγκαλιά σας (και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό). Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα δεν έχει συνηθίσει τη ζωή έξω από τη μήτρα - και δεν του αρέσει να είναι μακριά σας.
#2 Είναι προτιμότερο να βάλετε το μωρό σας στο δικό του δωμάτιο από την πρώτη μέρα που θα πάτε σπίτι, εκτός και αν δεν υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο, οπότε θα το βάλετε στο δικό σας, Εάν μπει στο δικό του δωμάτιο, ένα σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας είναι χρήσιμο για να ακούτε τις αντιδράσεις του.
#3 Το κρεβατάκι του θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από το σώμα του καλοριφέρ και η θερμοκρασία του δωματίου να μην υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου, διότι το μωρό ζεσταίνεται και ξυπνά συχνά τη νύχτα, έχει λίγα ούρα και ιδρώνει το κεφάλι του.
#4 Προγραμματίστε τον ύπνο του. Ακόμη και από την ηλικία των 4-6 μηνών το μωρό μπορεί να μάθει να κοιμάται 8 ώρες συνεχόμενες.
#5 Τους πρώτους 2 μήνες της ζωής του χρειάζεται να τρώει ανά 3-4 ώρες. Φροντίστε να ρυθμίζετε την ώρα του ύπνου πάντα σταθερά την ίδια ώρα, ώστε να μάθει είναι η ώρα του ύπνου και όχι «ώρα που κάνουμε χουζούρι».
#6 Καθιερώστε ρουτίνα. Το μπάνιο πριν τον ύπνο, το τάισμα, η πιζάμα, το σβήσιμο των φώτων μπορούν να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα στο μωρό, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με την ώρα του ύπνου.
#7 Αν για κάποιο λόγο τη νύχτα ξυπνήσει και κλάψει, φροντίστε να μη μιλάτε πολύ ή καθόλου, μην ανάβετε το φως, χρησιμοποιείστε μόνο ένα μικρό φωτάκι, μην το νανουρίζετε στην αγκαλιά σας και μην παίζεται μαζί του.
#8 Κάντε του βρεφικό μασάζ πριν τον ύπνο. Είναι χαλαρωτικό και θα το κάνει να αισθανθεί ότι σας έχει κοντά του. Έτσι θα μάθει σιγά σιγά να κοιμάται και χωρίς την αγκαλιά σας, καθώς πιο πριν θα έχει απολαύσει τα χάδια σας.
Πηγή:mothersblog.gr