To παιδί που παραπονιέται ότι βαριέται: Τι μπορεί να σημαίνει, πως μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς;
Όλα τα παιδιά παραπονιούνται μερικές φορές ότι δεν έχουν τι να κάνουν και ότι βαριούνται. Αν οι γονείς του το ρωτήσουν τι εννοεί, συνήθως το παιδί θα σας απαντήσει ότι δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον να κάνει και αρχίζει να γκρινιάζει.
Τι όμως μπορεί να σημαίνει αυτή η συμπεριφορά;
Παρατηρείται αρκετά συχνά στα παιδιά η δυσκολία στην αναγνώριση των συναισθημάτων τους. Όταν ένα παιδί λέει στους γονείς του ότι βαριέται, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι θέλει παρέα, πως μάλωσε με τον φίλο του και αισθάνεται μοναξιά, ή πως δεν ξέρει με ποια δραστηριότητα να ασχοληθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Είναι λοιπόν σημαντικό για τους γονείς να αποκωδικοποιήσουν τα «κρυμμένα» μηνύματα που πιθανόν κρύβονται πίσω από τις δικαιολογίες των παιδιών.
Τι μπορείτε να κάνετε;
- Παρατηρήστε πόσο συχνά παραπονιέται ότι βαριέται και σε ποιες περιπτώσεις. Μήπως αυτό συμβαίνει όταν δεν ασχολείστε για πολλή ώρα μαζί του;
- Ρωτήστε το με τι θα ήθελε να ασχοληθεί, όταν βαριέται.
- Πολλές φορές η συζήτηση και μόνο είναι αρκετή για να κάνει το παιδί να αισθανθεί καλύτερα.
- Όπως όλοι γνωρίζουμε η καλή οργάνωση προλαμβάνει την εμφάνιση του προβλήματος. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να προσαρμόσετε και το πρόγραμμά του. Δοκιμάστε να καλείτε φίλους του στο σπίτι, να συμμετέχει σε οργανωμένες δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του κ.λπ.
- Να μη ξεχνάτε ωστόσο ότι η πλήξη δε θα πρέπει να δαιμονοποιείται. Η ανία πολλές φορές είναι ευεργετική καθώς ενεργοποιεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Σε κάνει να πειραματίζεσαι, να φαντάζεσαι και να ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα.
Πηγή:
VI-21338-NOVALAC-7/2021