Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Calendar 06 Ιουνίου 2018

Το φαγητό του παιδιού, ειδικά τους πρώτους μήνες που αρχίζει να τρώει στερεά τροφή δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο παιδί που μπορεί να εκφράσει την επιθυμία για κάτι συγκεκριμένο αλλά για ένα μωρό που δεν ξέρουμε ακόμη τι του αρέσει και τι όχι ή αν είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή ή όχι. Και αυτός, είναι ο χειρότερος φόβος για μια νέα μαμά. Αν το μικρό της είναι αλλεργικό σε κάποια από τις νέες τροφές που του δίνει.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τροφές που τείνουν να προκαλούν αλλεργίες σε ένα μωρό. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε ένα πλήρες ενημερωτικό άρθρο για τις τροφικές αλλεργίες στα παιδιά στο MomJunction.com. Ορίστε λοιπόν τι αναφέρει και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση.

Γιατί προκαλούνται οι αλλεργίες;

Οι τροφικές αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται λανθασμένα ότι το φαγητό είναι παθογόνο και αντιδρά. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με μιας ίωσης αλλά ουσιαστικά προκαλούνται από τον λάθος συναγερμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Τι προκαλεί τις τροφικές αλλεργίες στα μωρά;

Τα τρόφιμα που μασάμε και καταπίνονται υποβάλλονται σε επεξεργασία από το στομάχι. Από εκεί μετακινούνται στο λεπτό έντερο. Κάπου εκεί το φαγητό συναντά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πρωτεΐνη των τροφίμων ανιχνεύεται λανθασμένα ως ξένη ουσία (αντιγόνο) και το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μία ουσία (αντίσωμα) για να αντιμετωπίσει το αντιγόνο.

Μια πολύπλοκη αντίδραση μεταξύ του αντιγόνου και του αντισώματος προκαλεί την απελευθέρωση από τον οργανισμό της ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι εκείνη που δημιουργεί τα εξωτερικά συμπτώματα στο σώμα που αναγνωρίζουμε ως «τροφική αλλεργία».

Τα φιστίκια και τα αυγά είναι δύο από τις πιο κοινές τροφές που δημιουργούν την τροφική αλλεργία.

Ποιες τροφές είναι υψηλού κινδύνου για τροφικές αλλεργίες στα μωρά;

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι οι ακόλουθες ομάδες τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 90% των ήπιων έως και πιο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε τρόφιμα:

• Γάλα από οποιαδήποτε ζωική πηγή (το μητρικό γάλα είναι ασφαλές)
• Αυγά
• Ψάρι
• Οστρακόδερμα (όπως γαρίδες και καβούρια)
• Σιτάρι
• Σόγια
• Φιστίκια
• Ξηροί καρποί (όπως καρύδι και φουντούκι)

Αυτές είναι οι κορυφαίες αλλεργιογόνες τροφές για μωρά. Επίσης στις αλλεργιογόνες τροφές συγκαταλέγονται οι σπόροι όπως το σουσάμι, η μουστάρδα, ακόμη και η σοκολάτα.

Πότε αυξάνονται οι πιθανότητες αλλεργίας στα τρόφιμα στα μωρά;

Από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών:
Ένα μωρό έχει 40% πιθανότητα να πάθει τροφική αλλεργία εάν ο ένας από τους δύο γονείς είναι αλλεργικός και 75% πιθανότητα εάν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί.

Ηλικία του μωρού:

Οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν περίπου το 8% των βρεφών κάτω των 36 μηνών. Με λίγα λόγια τα νεότερα βρέφη είναι πιο επιρρεπή σε τροφικές αλλεργίες εξαιτίας του ανεπαρκώς ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας στα μωρά;

Ένα βρέφος με τροφική αλλεργία θα εμφανίσει αυτά τα σημάδια:

Κνίδωση του δέρματος:

Κόκκινα έως ροζ εξανθήματα σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα μπορεί να είναι σαν ένα τσίμπημα κουνουπιών και μπορεί να εμφανίζονται σε όλο το σώμα, αλλά μπορούν να κυριαρχούν στο πρόσωπο, την πλάτη, το λαιμό και τα πόδια.

Οίδημα στο πρόσωπο:

Η φλεγμονή παρατηρείται στα χείλη, τη μύτη, τα βλέφαρα και τη γλώσσα. Τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών μπορούν επίσης να διογκωθούν.

Διαρροή από τη μύτη:

Ένα καθαρό διαυγές υγρό βγαίνει από τη μύτη του μωρού.

Κοιλιακή δυσφορία:

Περιλαμβάνει κράμπες στο στομάχι και οξύ πόνο σε ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς.

Έμετος και διάρροια:

Η διάρροια ακολουθεί σύντομα τον εμετό με τη συνεχή αίσθηση ναυτίας.

Λήθαργο και ανησυχία:

Το μωρό είναι λιγότερο ενεργητικό, εμφανίζεται ληθαργικό και γκρινιάζει.

Μια αλλεργία στα τρόφιμα μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή μετά από μερικά λεπτά αλλά όχι αργότερα από δύο ώρες, ανάλογα με την ένταση της αλλεργίας. Οι αλλεργίες σε έντονα αλλεργιογόνα τρόφιμα στα μωρά μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλαξία, γνωστή και ως αναφυλακτικό σοκ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναφυλαξίας:

Σφίξιμο και στένωση της ρινικής αναπνευστικής οδού

Πρησμένοι μύες του αυχένα

Αύξηση του καρδιακού παλμού

Απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης

Ζάλη και μερική απώλεια αισθήσεων

Μπλε χρώμα του δέρματος και των νυχιών

Πώς να αντιμετωπίσετε τις τροφικές αλλεργίες στα μωρά;

Θεραπεία τροφικής αλλεργίας στα μωρά

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα στο μωρό σας θα πρέπει αν επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας. Εκείνος και μόνο εκείνος μπορεί να σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε και ποια φαρμακευτική αγωγή να ακολουθήσετε. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε άμεσα κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις τροφικές αλλεργίες στα μωρά;

Ο παιδίατρος, από την πρώτη ημέρα της γέννησης του μωρού δίνει συμβουλές για τον σωστό τρόπο σίτισής του. Η συνεχής επικοινωνία μαζί του, αποτρέπει τέτοιου είδους καταστάσεις ενώ σας συμβουλεύει ακριβώς ποιες τροφές πρέπει να δώσετε στο παιδί ανά ηλικία, με ποιο τρόπο και σε ποια ποσότητα.

VI-80232-NOVALAC-6/2018

Πηγή: https://www.mothersblog.gr/paidi/story/56407/trofikes-allergies-sta-paidia-aitia-symptomata-therapeia