Αρχικά, φαίνεται να έχει κάποια λογική -στο κάτω κάτω, βρίσκουμε πιο χαλαρωτικά τα ήσυχα δωμάτια-, αλλά τα μωρά είναι διαφορετικά: Η ησυχία στην πραγματικότητα τα τρελαίνει! Ώρες ησυχίας μπορούν να ωθήσουν τα μωρά να αρχίσουν να ουρλιάζουν. Είναι σαν να ικετεύουν: «Σας παρακαλώ, ας κάνει κάποιος λίγο θόρυβο!». (Απλά αναλογιστείτε ότι οι ενήλικοι επίσης ηρεμούν με τον ήχο. Υπάρχουν χαλαρωτικοί ήχοι όπως η βροχή πάνω στη στέγη, τα κλαδιά των δέντρων που κουνιούνται στον αέρα και τα κύματα της θάλασσας.)
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι γιατροί τοποθέτησαν μικροσκοπικά μικρόφωνα στις μήτρες γυναικών που γεννούσαν και μέτρησαν τον ήχο. Παρατήρησαν ότι κάθε κύμα αίματος που περνούσε από τις αρτηρίες έκανε έναν δυνατό ήχο σαν γουργουρητό. Οι επιστήμονες μέτρησαν τον ήχο στα 75 με 92 ντεσιμπέλ... πιο δυνατά από μια ηλεκτρική σκούπα!
Ωστόσο κάποιοι γονείς αναρωτιούνται μήπως ο δυνατός αυτός ήχος παραείναι έντονος για ένα μωρό και το κάνει να κλαίει περισσότερο. Περιέργως, παρότι οι ήχοι στη μήτρα είναι δυνατοί, το έμβρυο δεν τους ακούει τόσο δυνατά. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται μέσα σε υγρό, οι ακουστικοί πόροι είναι βουλωμένοι με κερί, έχει υγρό στο μέσο αφτί και τα τύμπανα του είναι χοντρά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πνίγουν την ένταση του ήχου που πραγματικά ακούει.
Η ιστορία του «Σσσσ!» - του κατευναστικού ήχου που διδάσκουν τα μωρά σε εμάς
Πότε οι μητέρες παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι ο παράξενος αυτός ήχος ηρεμούσε τα μωρά; Φαντάζομαι ότι, ίσως πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια, δυο μητέρες που ζούσαν σε σπηλιές έτρωγαν όταν ένα από τα νεογέννητά τους άρχισε να τσιρίζει.. Αμέσως, η μητέρα του έσκυψε μπροστά και προσπάθησε να το ηρεμήσει κρώζοντας δυνατά -έτσι όπως είχε δει ένα κοράκι να προσπαθεί να ηρεμήσει το μικρό του, αλλά το μωρό συνέχισε να κλαίει. Τότε η φίλη της ρώτησε αν μπορούσε να δοκιμάσει ένα κόλπο που έκανε πάντα η δική της μητέρα. Δίνοντας το αγριεμένο μικρό της στη φίλη της, η μητέρα του έμεινε να την κοιτάζει κατάπληκτη καθώς εκείνη έκανε ένα δυνατό «Σσσ!»... ακριβώς δίπλα στο αφτί του μωρού. Και, ως δια μαγείας, το μωρό ξαφνικά ηρέμησε.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Harvey Karp, Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο, από τις εκδόσεις διόπτρα
90446-NOVALAC-12/2019
https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/83093/giati-to-sss-kanei-toso-xaroymena-ta-mora