Παιδί και ανάπτυξη: Βοηθήστε το παιδί σας να έχει υγιή αυτοεκτίμηση
«Δεν μπορώ να γίνω μπαλαρίνα. Δεν είμαι αρκετά δυνατή. Νιώθω ανίκανη
Αν αυτές οι δηλώσεις σας ακούγονται οικίες και το παιδί σας σκέφτεται συχνά και μιλά με έναν τρόπο που υποτιμά τον εαυτό του, μην ανησυχείτε δεν είστε η μόνη μαμά που της συμβαίνει αυτό.
Οι γονείς όλου του κόσμου καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης των παιδιών τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Δείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτοεκτίμηση και πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να την αποκτήσει.
Στην ψυχολογία, η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η υποκειμενική «αξία» ή «τιμή» που βάζει ένα άτομο στον εαυτό του. Με απλά λόγια, η αυτοεκτίμηση, έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Και γιατί αφορά ένα παιδί το πώς βλέπει τον εαυτό του;
Kαι όμως. Κάποια στιγμή, αυτό το παιδί θα γίνει ένας ενήλικας. Και τότε αυτό που θα σκέφτεται για τον εαυτό του παίζει καίριο ρόλο στις επιλογές της ζωής του.
Το αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά μπορεί να είναι και σε υψηλά. Τα παιδιά με μια υγιή εικόνα για τον εαυτό τους, είναι πιο σίγουρα για τους εαυτούς τους και συνήθως πιο χαρούμενα σε αντίθεση με αυτά που έχουν χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης.
Αν και το πόσο χαμηλή ή υψηλή αυτοεκτίμηση έχει το παιδί σας, μπορεί να μην επηρεάσει την επιτυχία του στο σχολείο, μπορεί να έχει επιπτώσεις γενικότερα στη διάθεσή του και στην ευτυχία του.
Η αυτοεκτίμηση των παιδιών, ξεκινά να χτίζεται πολύ νωρίς, και ο γονιός παίζει σημαντικότατο ρόλο στο να την ευνοεί. Ως γονείς , είστε οι πιο άμεσοι άνθρωποι που το επηρεάζουν, ότι και αν πείτε ότι και αν κάνετε, έχει αντίκτυπο στο παιδί σας.
VI-80379-NOVALAC-10/2018