Πάμε για… μπουσούλημα
Πότε θα μπουσουλήσει, με ποιους τρόπους μπορεί να το κάνει και πώς να ενθαρρύνετε αυτό το σημαντικό βρεφικό άθλο!
Τα παιδιά του σήμερα είναι εξελιγμένα μοντέλα. Μιλάνε πιο γρήγορα, μαθαίνουν να διαβάζουν πριν καν πάνε σχολείο και η γλώσσα των υπολογιστών μοιάζει να είναι εγγεγραμμένη στο DNA τους! Κι όμως, υπάρχει κάτι που εν συγκρίσει με το παρελθόν αργούν να κατορθώσουν. Το μπουσούλημα!
Οι επιστήμονες εξετάζοντας αυτή την περίεργη καθυστέρηση διαπίστωσαν πως ευθύνεται κυρίως η ιατρική οδηγία να τοποθετούνται τα μωρά για ύπνο ανάσκελα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Το παράξενο, ωστόσο, που εντόπισαν είναι πως παρά το αργοπορημένο μπουσούλημα, τα παιδιά του σήμερα δεν αργούν να περπατήσουν!
Πότε θα ξεκινήσει να μπουσουλά!
Για να ξεκινήσει το μικρό σας να μετακινείται μόνο του από ‘δω κι από κει θα πρέπει να συμβούν τρία πράγματα:
Πρώτον, να αφήσει πίσω τα νεογνικά αντανακλαστικά του, κυρίως αυτό του αιφνιδιασμού, να μάθει να συντονίζει χέρια και πόδια και να νικήσει την «μάχη» με τη βαρύτητα. Δεν είναι και λίγα! Ειδικά το τελευταίο είναι αρκετά δύσκολο εάν σκεφτεί κανείς πως ερχόμενο στον κόσμο έχει να αντιμετωπίσει μια ελκτική δύναμη δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν που αισθανόταν στην μήτρα!
Όπως είναι επομένως φυσικό, το κάθε μωρό χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να τα επιτύχει. Σε κάποια μπορεί να πάρει μόλις 5 μήνες ενώ σε άλλα ακόμα και 12!
Το σύνηθες, ωστόσο, είναι να ξεκινούν το μπουσούλημα κάπου ανάμεσα στους 7 και τους 10 μήνες!
Μάθετε κι αυτό: Υπάρχει ένα 7-10% των παιδιών που παρακάμπτουν τελείως το μπουσούλημα και ξεκινούν μεμιάς να περπατούν. Μπορεί να είναι περίεργο να το βλέπετε, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι απόλυτα φυσιολογικό!
Μπορώ να το πείσω να ανεβάσει ταχύτητα;
Εάν το μικρούλι σας δεν είναι έτοιμο, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε ώστε να το πείσετε να μπουσουλήσει. Εκείνο, όμως, που μπορείτε να κάνετε είναι να του δώσετε από νωρίς τον τρόπο να προετοιμαστεί.
Ήδη από τον 3ο μήνα, δώστε του αρκετό χρόνο με την κοιλιά στο πάτωμα, ώστε να δυναμώσει τους μύες της πλάτης και του λαιμού του και προσφέρετέ του κίνητρα, ώστε να θέλει να μετακινηθεί! Εάν όλα τα παιχνίδια βρίσκονται σε απόσταση που μπορεί εύκολα να τα πιάσει γιατί να θελήσει να μεταφερθεί;
Μόλις το μικρούλι σας αρχίσει το μπουσούλημα και την εξερεύνηση, έχει έρθει η ώρα να ασφαλίσετε το σπίτι.
Πολλοί γονείς υποτιμούν την ταχύτητα και τη δύναμη των μωρών, με αποτέλεσμα να έχουν κατά το παρελθόν συμβεί ατυχήματα με τη μαμά και τον μπαμπά μόλις λίγα μέτρα μακριά.
Κατεβείτε στο ύψος του μωρού και ανακαλύψτε τους πιθανούς κινδύνους. Βάλτε πόρτες ασφαλείας στις σκάλες, ταπώστε τις πρίζες, μαζέψτε από το πάτωμα οτιδήποτε μπορεί να καταπιεί το καμάρι σας κτλ.
Ακόμα, επειδή τα μωρά που μπουσουλάνε συνήθως κοιτούν το «στόχο» τους και όχι τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα, προσφέρετε στο μικρούλι σας άπλετο χώρο!
Τέλος, επιβλέπετε στενά για να είστε βέβαιοι για την ασφάλειά του!