Πιπίλα και βρέφη. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τι πρέπει οι γονείς να ξέρουν.
«Να δώσω ή να μην δώσω πιπίλα στο μωρό μου»; Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς γονείς τις πρώτες μέρες και βδομάδες της ζωής του μωρού τους.
Παρά το γεγονός ότι η πιπίλα χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες, εντούτοις εξακολουθεί να είναι αντικείμενο αντικρουόμενων απόψεων ακόμα και σήμερα.
Ποια τα πλεονεκτήματα της χρήσης της πιπίλας στα νεογέννητα και βρέφη;
Η πιπίλα που στην πραγματικότητα είναι το υποκατάστατο θηλής, καταπραΰνει τα ευερέθιστα μωρά ικανοποιώντας τη φυσική τους ανάγκη για θηλασμό (πιπίλισμα της θηλής).
Μερικά πλεονεκτήματα της πιπίλας είναι τα εξής:
Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ειδικά στα βρέφη που είναι γκρινιάρικα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιπίλα μειώνει δραστικά την πιθανότητα του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Η πιπίλα προσφέρει προσωρινή απόσπαση της προσοχής. Μια πιπίλα μπορεί να φανεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια και μετά από ενέσεις, εξετάσεις αίματος ή άλλες επώδυνες διαδικασίες.
Η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αποκοιμηθεί. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει, μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει.
Μπορείτε σχετικά εύκολα να διακόψετε τη χρήση της πιπίλας σε αντίθεση με το πιπίλισμα του δακτύλου.
Ποια τα μειονεκτήματα της χρήσης της πιπίλας στα νεογέννητα και βρέφη;
Μερικά από τα μειονεκτήματα τη πιπίλας είναι τα εξής:
Σύγχυση θηλών: Αν δώσετε σε ένα μωρό πιπίλα πολύ νωρίς, μπορεί να διαταράξει την ικανότητά του να μάθει να προσκολλάται στο στήθος της μαμάς για να θηλάσει. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα καλό είναι να ξεκινήσετε τη πιπίλα μετά την 20η μέρα της ζωής του, όταν θα έχει ήδη εδραιωθεί ο θηλασμός.
Εξάρτηση από την πιπίλα: Όταν ένα μωρό μάθει με τη πιπίλα για να κοιμηθεί, του είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθεί χωρίς αυτή.
Προβλήματα με τα αυτιά: Μελέτες ανέδειξαν ότι στα μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών, η χρήση πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης υγρού στα αυτιά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων των αυτιών.
Οδοντιατρικά προβλήματα: Το πιπίλισμα της πιπίλας (ή του αντίχειρα) μπορεί να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση των δοντιών του παιδιού. Αυτό βέβαια ισχύει για παιδιά που συνεχίζουν να έχουν πιπίλα μετά την ηλικία των δυο χρόνων. Γι’ αυτό και θα πρέπει να διακόπτεται η πιπίλα στην ηλικία περίπου των δυο χρόνων.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσουν οι γονείς να δίνουν πιπίλα στο μωρό;
Ένα μωρό μπορεί να πάρει πιπίλα από την πρώτη μέρα της γέννησης του. Καλό όμως είναι να μην δώσετε πιπίλα πριν την 20η μέρα της ζωής τους. Θα πρέπει να δώσετε χρόνο στο παιδί σας ώστε να εδραιωθεί ο θηλασμός. Επίσης μην δίνετε πιπίλα σε ένα πεινασμένο μωρό. Να το ταΐσετε πρώτα και μετά αν είναι ανήσυχο να του προσφέρετε την πιπίλα.
Τι να κάνω αν το μωρό μου δεν πιάνει τη πιπίλα;
Δεν χρειάζεται να το πιέσετε. Απλά να θυμάστε να ακολουθείτε τους κανόνες για ασφαλή ύπνο. Να κοιμάται το παιδί ανάσκελα, να μην έχει ξένα αντικείμενα μέσα στο κρεβατάκι του κτλ .
Πώς να διαλέξω την καλύτερη πιπίλα για το μωρό μου;
Προσέξτε η πιπίλα να έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:
Μέγεθος: Βεβαιωθείτε ότι η ασπίδα – βάση της πιπίλας είναι αρκετά μεγάλη ώστε το μωρό να μην μπορεί να βάλει ολόκληρη την πιπίλα στο στόμα του.
Σχήμα: Οι πιπίλες έχουν συνήθως μια θηλή από σιλικόνη ή καουτσούκ που συνδέεται με ένα μεγαλύτερο κομμάτι, που ονομάζεται ασπίδα – βάση. Καλό θα είναι να αγοράσετε πιπίλα που είναι ολόκληρη ένα κομμάτι. Εάν η θηλή και η ασπίδα - βάση είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια, υπάρχει πιθανότητα να διαχωριστούν και να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για το μωρό.
Τρόπος καθαρισμού: Ψάξτε για μια πιπίλα που να πλένεται εύκολα και αν είναι δυνατό να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων. Φροντίστε να στεγνώσετε καλά την πιπίλα πριν τη δώσετε στο μωρό.
Πότε να αντικαταστήσω μια πιπίλα με καινούργια;
Αν η θηλή αρχίσει να φαίνεται φθαρμένη, ήρθε η ώρα να πετάξετε την πιπίλα και να πάρετε μια καινούργια.
Πότε να διακόψω της χρήσης της πιπίλας στο παιδί μου;
Καλό είναι να διακόψετε τη πιπίλα στην ηλικία περίπου των δύο χρονών και όχι αργότερο των τεσσάρων. Η συνέχιση της χρήσης της μετά την ηλικία αυτή έχει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Πηγή:
https://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/frontida/pipila-vrefi-mionektimata-pleonektimata-goneis
VI-23326-NOVALAC-06/2023