Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες
Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού, τόσο για το χτίσιμο των προσωπικών του σχέσεων, όσο και για την μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία. Με άλλα λόγια, οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού θα καθορίσουν τόσο την επιτυχία του, όσο και την προσαρμογή του στην ενήλικη ζωή.
Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι οι βασικές συμπεριφορές και τα εργαλεία που απαιτούνται για την συμβίωση με άλλους ανθρώπους. Οι κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν ένα σύνολο δεξιοτήτων το οποίο περιλαμβάνει:
- Την ικανότητα της επικοινωνίας
- Την ικανότητα της έκφρασης άποψης, αλλά και της αρμονικής αλληλεπίδρασης χωρίς προστριβές
- Την έκφραση ενδιαφέροντος προς τους άλλους
- Την προσφορά και την αποδοχή
- Την αποτελεσματική επικοινωνία
- Την εκδήλωση προσοχής και συμπάθειας και
- Τη δήλωση των αναγκών, αλλά και των δικαιωμάτων με τους κατάλληλους τρόπους
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να:
- εκτιμήσετε και να αξιοποιήσετε τις κοινωνικές του δεξιότητες
- του δείξετε την αγάπη σας, ακόμα κι αν αυτό σας δυσκολεύει
- το ενθαρρύνετε να είναι χρήσιμο και να του αναθέσετε υποχρεώσεις, όπως η τακτοποίηση του δωματίου του ή το πλύσιμο των πιάτων
- θέσετε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα
- μειώσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών σας και άλλων συνομήλικων, και τέλος
- το αγαπήσετε με μοναδικό τρόπο
Παρόλο που το κάθε παιδί μαθαίνει με διαφορετικούς ρυθμούς κάτι καινούριο, εντούτοις υπάρχουν και κάποια χρονοδιαγράμματα, τα οποία καθοδηγούν τους γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να αναπτύξει κοινωνική ευαισθητοποίηση, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία βρίσκεται.
Βρέφη 2 έως 18 μηνών:
Στα βρέφη αρέσει να είναι με άλλους ανθρώπους και είναι ήδη κοινωνικά. Πρέπει να εισπράξουν εντούτοις πολλή αγάπη για να είναι ικανά να την προσφέρουν αργότερα. Συνήθως πλησιάζουν οτιδήποτε είναι στο οπτικό τους πεδίο, διότι δεν κατανοούν την έννοια του να κατέχω κάτι, να είμαι ο ιδιοκτήτης. Εκφράζονται με χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, αλλά και κλάματα, αφού αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους. Παρόλο που μπορεί να φοβούνται τους αγνώστους, αλληλεπιδρούν άνετα και χαμογελούν με τα οικεία πρόσωπα. Δεν είναι ικανά να καταλάβουν ότι δεν σκέφτονται και δεν αισθάνονται όλοι οι υπόλοιποι με τον τρόπο που σκέφτοναι και αισθάνονται τα ίδια.
Τα βρέφη έως 2 μηνών αρχίζουν να χαμογελάνε και κοιτάνε απευθείας το άτομο που είναι απέναντι τους, ενώ από την άλλη τα βρέφη έως 4 μηνών χαμογελάνε και παίζουν αυθόρμητα.
Τα βρέφη έως 6 μηνών μπορούν να ανταποκριθούν στα συναισθήματα σας κλαίγοντας, χαμογελώντας ή γελώντας, ενώ από την άλλη, τα βρέφη έως 9 μηνών αρχίζουν να επιδεικνύουν το άγχος στην παρουσία ενός ξένου.
Τα βρέφη έως 12 μηνών αλληλεπιδρούν πιο εύκολα, όπως για παράδειγμα κάνοντας κάποιο συγκεκριμένο ήχο για να κερδίσουν ή να προσελκύσουν την προσοχή σας.
Κάποιοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν για περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων είναι οι εξής:
- Δώστε τους πολλή προσοχή και αγάπη.
- Μην διστάσετε να απαντήσετε στις ομιλίες (φωνούλες) των μωρών σας και μιλάτε τους με κάθε ευκαιρία. Μιλώντας και παίζοντας μαζί τους, τα ενθαρρύνετε να είναι φιλικά.
- Όταν συμπεριφέρεστε στα μωρά με τρυφερότητα και ανταποκρίνεστε στα συναισθήματά τους, τους διδάσκετε την συμπάθεια.
Νήπια και μικρά παιδιά
18 μηνών – 2 ετών:
Παρόλο που οι πρώτες προσπάθειες των παιδιών για προσέγγιση δεν είναι πάντα πετυχημένες, συνεχίζουν να προσπαθούν. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά μεταξύ 18 μηνών έως 2 ετών, έχουν περισσότερα νευρικά ξεσπάσματα και γίνονται πιο προκλητικά. Ο λόγος είναι διότι προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν, αλλά και να επικοινωνήσουν. Στην ηλικία αυτή, ξεκινούν τα απλά παιχνίδια προσποίησης στα οποία μιμούνται τους ενήλικες, καθώς και άλλα παιδιά. Τέλος, αν και ενδιαφέρονται να έχουν άλλα παιδιά γύρω τους, προτιμούν να παίζουν μόνα τους.
2 μέχρι 4 ετών:
Τα παιδιά μεταξύ της ηλικίας των 3 με 4 ετών ενδιαφέρονται για το παιχνίδι προσποίησης, είναι αυθόρμητα, ευγενικά, αλλά και στοργικά. Υπάρχει η πιθανότητα να έχουν ακόμα κάποια ξεσπάσματα, για παράδειγμα λόγω των αλλαγών στην ρουτίνα τους ή όταν δεν παίρνουν εκείνο που θέλουν. Είναι η περίοδος όμως όπου αρχίζουν να παίζουν με άλλα παιδιά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνονται πιο εύκολα από τους γονείς, αλλά και να εκφράζουν ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων.
Εσείς θα μπορούσατε να δείξετε στα παιδιά σας πώς να μοιράζονται με άλλα παιδιά, για παράδειγμα τα παιγνίδια τους, αλλά και να τα βοηθήσετε να προστατέψουν αυτό που τους ανήκει, και αντί να έχουν σωματική επαφή (π.χ. να σπρώχνουν), να τα παροτρύνετε να χρησιμοποιήσουν λέξεις για να εκφράσουν αυτό που θέλουν. Να τους δίνετε οδηγίες με χρήση απλού και άμεσου λόγου. Να προσκαλέσετε στο σπίτι σας κάποια παιδιά για να παίξουν ομαδικά παιχνίδια και τέλος θα μπορούσατε να διδάξετε στα παιδιά σας απλούς κανόνες και ρουτίνες, όπως για παράδειγμα να αγγίζουν άλλους απαλά και να τα επιβραβεύετε όταν ακολουθούν τους κανόνες.
Πηγή:
https://iliaktida.eu/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9/
VI-22266-NOVALAC-06/2022