Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πώς να μειώσετε την αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέλφια

Calendar 19 Αυγούστου 2019

Τρόποι για να μην τσακώνονται τα αδέλφια μεταξύ τους.

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που απευθύνουν οι γονείς σε ψυχολόγους και ειδικούς είναι πώς να διαχειριστούν τους καβγάδες και την ένταση ανάμεσα στα αδέλφια, είτε πρόκειται για ένα νήπιο που δυσκολεύεται με την άφιξη ενός καινούριου αδελφού είτε για εφήβους που τσακώνονται διαρκώς για τα πράγματά τους, τα δωμάτιά τους και τη διαφορετική μεταχείριση των γονιών.

Τα αδέλφια μπορούν να γίνουν φίλοι όταν ενηλικιωθούν, αλλά στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τα πράγματα συχνά είναι πολύ διαφορετικά.

Περισσότερη προσοχή σε κάθε παιδί χωριστά

Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι κάθε παιδί παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή από εσάς. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε τίποτα άλλο αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό. Τα παιδιά που δεν έχουν ικανοποιημένη την συγκεκριμένη ανάγκη, θα συνεχίσουν να φέρονται με τρόπους που δεν είναι επιθυμητοί για δύο λόγους:

πρώτον, επειδή αισθάνονται άσχημα και μερικές φορές νομίζουν ότι δεν τα αγαπάτε, και

δεύτερον, επειδή για εκείνα, οποιαδήποτε προσοχή από εσάς, έστω και αρνητική, είναι καλύτερη από την καθόλου προσοχή.

«Με απλά λόγια, ένα παιδί που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή, είναι ένα παιδί που χρειάζεται προσοχή.Και η καλύτερη λύση είναι να του τη δώσετε, τόσο απλό», αναφέρει μεταξύ άλλων η Sarah Ockwell Smith συγγραφέας του βιβλίου «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα.

Οσο πιο άσχημα φέρεται το παιδί σας και όσο χειρότερη είναι η αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέλφια, τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει να περνάτε χωριστά με κάθε παιδί.

Τα αδέλφια πάντα θα τσακώνονται , δεν θα θέλουν να μοιράζονται τα πράγματά τους, θα ανταγωνίζονται για την προσοχή σας και ενίοτε δεν θα σέβονται τον προσωπικό χώρο και τα αντικείμενα ο ένας του άλλου. Με αρκετή σκέψη, σκληρή δουλειά και σταθερότητα ωστόσο, μπορείτε να μετατρέψετε μια δύσκολη αδελφική σχέση σε μια φιλία που θα διαρκέσει για μια ζωή.

VI-90314-NOVALAC-8/2019

Πηγή: https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/76939/pos-na-meiosete-tin-antipalotita-anamesa-sta-adelfia