PARENT COACHING

4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προλάβεις ένα ξέσπασμα πριν καν ξεκινήσει

Calendar 17 Νοεμβρίου 2022

Κάποιες φορές θέλεις να μειώσεις ή αν είναι δυνατόν να αποφύγεις ένα ξέσπασμα γιατί δεν είσαι σε χώρο που νιώθεις άνετα. Και παρόλο που εξήγησα τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, θέλω να σας δώσω μερικές επιπλέον συμβουλές, για να μειώσετε τις πιθανότητες ενός ξεσπάσματος στη λάθος στιγμή. Έτσι, θα μοιραστώ μαζί σας 4 τεχνικές για να προλάβετε ένα ξέσπασμα.

 

4 τεχνικές για να προλάβεις ένα ξέσπασμα:

 

Τεχνική #1: Mind, Body, and Soul Time (MBST) ή αλλιώς ο ποιοτικός χρόνος. Αφιέρωσε έστω 10-15 λεπτά την ημέρα, κάθε μέρα, όπου θα είσαι παρόν με το παιδί σου, μόνο εσύ και το παιδί. Ξεχωριστά, κάθε γονιός με κάθε παιδί, και κάντε κάτι που αρέσει στο παιδί, που το ευχαριστεί. Χωρίς τηλεοράσεις, χωρίς παρεμβολές. Από την δεύτερη - Τρίτη μερα θα παρατηρήσετε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού. Γιατί.. Γιατί τα παιδιά χρειάζονται προσοχή, σημασία, να είναι γεμάτος ο κουβάς της αγάπης τους. Ενισχύεις τη συναισθηματική σας σύνδεση και υπενθυμίζει στο παιδί ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για σένα από το χρόνο αυτό.

 

Και υπόσχομαι, όταν γίνεται συνειδητά, 10 λεπτά είναι αρκετά για να νιώσει ένα παιδί σημαντικό και να μειωθούν τα ξεσπάσματα.

 

 

Τεχνική #2: Έλεγξε το περιβάλλον του παιδιού. Σενάριο: είναι 38 βαθμοί έξω, το παιδί σου δεν έχει κοιμηθεί ακόμα, και λόγω της ζέστης δεν ήθελε ούτε να φάει. Μπορώ να σου υποσχεθώ ότι ο συνδυασμός αυτός είναι η συνταγή ενός ξεσπάσματος. Είναι νυσταγμένο, ζεσταίνεται, και πεινάει.

 

Σαν γονείς, έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε το περιβάλλον του παιδιού - να απομακρύνουμε ή να αλλάξουμε τα ερεθίσματα που ξέρουμε ότι ενδεχομένως να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα

 

Για παράδειγμα, αν ξέρεις ότι το παιδί χρειάζεται οπωσδήποτε να κοιμηθεί, μην προγραμματίσεις κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή. Αν ξέρεις ότι θα πεινάσει, προσφέρε ένα σνακ καθώς παίζει το παιδί, ή πριν να πάτε στο πάρκο ή στο σουπερμάρκετ

 

 Κάθε πρωί, αφιέρωσε λίγα λεπτά να προγραμματίσεις τη μέρα σου. Που θα πάτε, τι θα κάνετε και προετοιμασου ανάλογα. Όπως είπαμε και στην αρχή, τα παιδιά θέλουν να τα ξέρουν όλα, οπότε ενημέρωσε το παιδί για το πρόγραμμα της ημέρας.

 

Επίσης, κάποιες φορές το παιδί δε θα κοιμηθεί, δε θα φάει και αυτό είναι εντάξει. Όταν όλα πάνε στραβά, απλά χρησιμοποίησε τη φόρμουλα πιο πάνω και Διαχειρίσου τις προσδοκίες σου.

 

Τεχνική  #3: δώσε στο παιδί ξεκάθαρες οδηγίες. Τα παιδιά δεν διαβάζουν το μυαλό μας. Χρειάζονται ξεκάθαρες οδηγίες.

 

Ας πούμε για παράδειγμα ότι θα πάτε σε ένα πάρτυ ενός φίλου του παιδιού. Ξέρεις ότι το παιδί είναι πολύ φιλικό και κάνεις παρέες εύκολα, ξέρεις όμως επίσης ότι κάποιες φορές αναστατώνεται όταν έχει πολλά παιδιά γύρω του. Όσο είστε στο αυτοκίνητο είναι η τέλεια ευκαιρία να ενημερώσεις το παιδί και να προλάβεις ένα πιθανό μελλοντικό ξέσπασμα.

 

Μίλησε στο παιδί, ενημέρωσε το για το τι να περιμένει στο πάρτυ. Προετοίμασε το όσο καλύτερα μπορείς. Για παράδειγμα, "Αγάπη μου, στο πάρτι θα έχει πολλά παιδάκια, και φασαρία. Αν κάποια στιγμή νιώθεις το σώμα σου να ζεσταίνεται, να χτυπάει δυνατά η καρδούλα σου, μπορείς να έρθεις να με βρεις."

 

Τεχνική #4: δώσε στο παιδί ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την αυτονομία του. Τα παιδιά θέλουν να έχουν τον έλεγχο και να εξασκούν την ανεξαρτησία τους. Αν δεν δώσεις στο παιδί ευκαιρίες να είναι αυτόνομο, τότε θα προσπαθήσει να αρπάξει τον έλεγχο με το ζόρι, με ανυπακοή, με χτυπήματα, με ξεσπάσματα.

 

Κάθε μέρα προσπάθησε να δίνεις επιλογές στο παιδί, για όσα περισσότερα πράγματα μπορείς.

 

Και σας έχω μερικά παραδείγματα:

 

✅ Δώσε χρονικές επιλογές, για παράδειγμα: "Βλέπω ότι δεν είσαι έτοιμος ακόμα να βάλεις τα παπούτσια σου. Πόσο χρόνο χρειάζεσαι ακόμα, θες να βάλουμε ένα χρονόμετρο;"

 

✅ Πρόσφερε ένα σνακ στο παιδί. Πολλές φορές η αιτία ενός ξεσπάσματος είναι η πείνα του. Οπότε μπορείς να πεις κάτι έτσι: "πρέπει να πάμε να πάρουμε τον αδελφό σου από το σχολείο. Θα ήθελες ένα σνακ. Τι σνακ θα ήθελες; θες να διαλέξεις ένα και για τον αδελφό σου;"

 

✅ Δώσε επιλογές δίνοντας επιλογή στη σειρά, για παράδειγμα "θες να βάλεις πρώτα το μαγιό σου ή το αντηλιακό;"

 

✅ Δώσε επιλογές εξόδου," Βλέπω ότι δυσκολεύεσαι να φύγεις από το πάρκο σήμερα. Θες να πάμε στο αυτοκίνητο τρέχοντας ή χοροπηδωντας σαξ κουνελάκια;"

 

✅ Χρησιμοποίησε χιούμορ, και παιχνίδι: "χμ, δε θέλεις να βάλεις τα παπούτσια σου. Ωραία, θα τα βάλω εγώ, λες να μου κάνουν; νομίζω θα τα βάλω στα χέρια, γιατί δεν χωράνε στα πόδια μου. Ναι αλλά πως θα οδηγήσω με τα παπούτσια στα χέρια. Σίγουρα δε θες να τα φορέσεις εσύ στα πόδια σου;"

 

✅ Δώσε κίνητρο στο παιδί."αν βάλεις τις μπότες σου θα μπορείς να βουτάς στις λακκούβες που θα βρούμε στο φόβο χωρίς να φοβάσαι ότι θα βρεχτεις! "

 

✅ Και τέλος, να είσαι ευέλικτος."καταλαβαίνω, δε θέλεις να βάλεις το παλτό σου αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα το πάρουμε μαζί μας ".

 

Δίνουμε επιλογές εκεί που μπορούμε και μέχρι εκεί που είμαστε άνετοι.

 

VI-22582-NOVALAC-    112022