Φροντίδα Νεογέννητου

Calendar 01 Οκτωβρίου 2024

Δεκάδες μικρά και μεγάλα ερωτήματα απασχολούν τις νέες μητέρες κατά την επιστροφή τους στο σπίτι με το μωρό. Η θεωρία πρέπει να γίνει πράξη και το άγχος για το αν τελικά θα

καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μωρού, τις κυριεύει.

«Καθαρίζω καλά τον αφαλό;». « Έφαγε αρκετά, γιατί κλαίει;» «Πώς να το πιάσω για να το κάνω μπάνιο;» Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέτουν σιωπηλά στον εαυτό τους οι νέες μαμάδες αναζητώντας λύση.

Εκείνο που πρέπει πρώτα από όλα να θυμάται μία μητέρα είναι ότι η φύση την έχει προικίσει με το μητρικό ένστικτο, για να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτού του ρόλου.

Επίσης, μετά τις δύο πρώτες ημέρες, θα έχει καταφέρει να βρει μόνη της τους ρυθμούς της. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικά βασικά στάδια για το μπάνιο και την αλλαγή της πάνας με σκοπό να βοηθήσουμε τις νέες μητέρες τις πρώτες μέρες στο σπίτι:

Μπάνιο Νεογέννητου

Το μπάνιο του νεογέννητου συνιστάται να γίνεται μετά το 1ο 24ωρο της ζωής του. Επειδή πολλά μωρά κρυώνουν, καλό θα ήταν να έχετε θερμάνει το δωμάτιο εφόσον είναι χειμώνας και να έχετε ετοιμάσει τα πράγματα που θα χρειαστείτε προτού ξεκινήσετε το μπάνιο του νεογέννητου. Δεν ξεχνάμε προτού ξεκινήσουμε την περιποίηση του νεογνού να σαπουνίσουμε καλά τα χέρια μας.

Ξεκινώντας:

  • Θερμοκρασία δωματίου 22 με 24 °C
  • Θερμοκρασία νερού καλά ανεκτή έως 37 °C

Χρειαζόμαστε:

  • Σαπούνι
  • Σαμπουάν
  • Πετσέτα
  • Μπουρνούζι

Ξεντύστε το μωράκι και βάλτε το προσεχτικά μέσα στη μπανιέρα. Κρατήστε το σταθερά και προσέξτε να μην γλιστρήσει. Σαπουνίστε με απαλές κινήσεις το κεφάλι, το σώμα ανάμεσα στα πόδια, κάτω από τις μασχάλες, πίσω από τα αυτάκια και κάτω από τον λαιμό. Αν δείτε ότι στο μωρό σας αρέσει το νερό, αφήστε το να πλατσουρίσει για λίγο. Όση ώρα βρίσκεστε με το μωρό στο μπάνιο μην το αφήσετε ούτε λεπτό από τα μάτια σας και μην ασχολείστε με τίποτα άλλο. Αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το μωρό, σκουπίστε το απαλά με μια πετσέτα ή φορέστε του το μπουρνούζι.

 

Περιποίηση Ομφαλού

Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις. Για το σκοπό αυτό κάθε φορά που περιποιούμαστε το μωρό μας πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω – γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται έως και να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας.

Δεν τον καλύπτουμε με γάζες και φροντίζουμε η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σ’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΑΝ:

  • Υπάρχει κοκκίνισμα στη βάση
  • Άσχημη μυρωδιά
  • Παρατηρείται έκκριση πύου

 

Στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρό σας.

Αλλαγή Πάνας

Αν και το καθημερινό μπανάκι την ίδια πάντα ώρα, συνήθως αργά το απόγευμα, ξεκουράζει και ανανεώνει το μωρό σας, δε χρειάζεται να το κάνετε μπάνιο κάθε μέρα.  Στην καθημερινή του φροντίδα όμως, δεν μπορεί να λείπει το τοπικό πλύσιμο στην περιοχή της πάνας, ώστε να μη συγκαίεται, καθώς και του προσώπου, των χεριών και των ποδιών. 

Με το τοπικό πλύσιμο φροντίζετε σωστά και αποτελεσματικά το μωρό σας με τη λιγότερη δυνατή ενόχληση και ταλαιπωρία. Πρέπει να πλένετε και να σκουπίζετε καλά το μωρό κάθε φορά που λερώνει την πάνα του, γι’ αυτό μια καλή λύση είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο για να το αλλάζετε μέσα στο μπάνιο, ώστε να το ξεπλένετε εύκολα και γρήγορα κάτω από το νερό. Αν φοβάστε ότι το μωρό μπορεί να γλιστρήσει και να σας πέσει, προτιμήστε τη λύση μιας λεκάνης με ζεστό νερό κι’ ένα φυσικό σφουγγάρι, που θα πρέπει να ανανεώνετε συχνά.  Το προσωπάκι του, που μπορείτε να το πλένετε περισσότερες από μία φορά την ημέρα, περάστε το απλώς με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε ζεστό νερό. Μην ξεχνάτε, τέλος, πως εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο είναι και το σωστό σκούπισμα του μωρού, καθώς η υγρασία δημιουργεί ερεθισμούς.

 

Τοποθέτηση Πάνας

Για να αποφύγετε το σύγκαμα ή τον ερεθισμό καλό θα ήταν να αλλάζετε την πάνα αμέσως μόλις αντιληφθείτε πως έχει λερωθεί. Αμέσως μετά πλένετε τοπικά το μωρό με προσοχή και στεγνώνετε. Εάν χρειάζεται και υπάρχει ερεθισμός καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα περιποίησης. Αφού τοποθετήσετε το μωρό σε ασφαλή και σταθερή επιφάνεια, ανασηκώνετε να ποδαράκια του για να περάσετε την πάνα από κάτω.

 

Στρώστε την πάνα πάνω στην κοιλιά και ξεκολλήστε τις αυτοκόλλητες ταινίες από το πίσω μέρος και φέρτε τες να κολλήσουν μπροστά. Αν δεν έχει πέσει ο ομφαλός φροντίστε να μην καλύψετε την περιοχή. Κατόπιν ντύνετε το μωρό σας και πλένετε τα χέρια σας.

 

Πηγή:

https://www.iaso.gr/maieytiki-gynaikologiki-kliniki/moms-wellness/frontida-neogennitoy

 

VI-24375-NOVALAC-10/2024